השתלות שיניים – האסתטיקה מעל הכל
בשנים האחרונות ניכרת עליה במודעות הציבור לנושא השתלות שיניים, זאת למרות העובדה שאצל רופאי השיניים השתלים הדנטליים נמצאים בשימוש כמה עשרות שנים.
עוד בשנות הארבעים הומצאו השתלים הדנטליים אך בישראל נכנסו למודעות רק בשמונים השמונים המוקדמות. עם התפתחות המדע, אנשים רבים נהיו פחות חשדניים בנוגע להתפתחויות השונות למיניהן.
מתי משתילים שיניים?
השתלת שיניים נעשית כאשר חלק מהשיניים חסרות או לחילופין, יש צורך בהשתלה מלאה של שיניים לאנשים שאיבדו את שיניהם בצורה כזו או אחרת.
שתלי השיניים מהווים מעין תחליף לשורשי השיניים דמוי בורג המוברג פנימית ולעיתים גם חיצונית ללסת המטופל, בצורה זו ניתן לחבר אליהם שיניים מלאכותיות. הברגים הינם שילוב של מתכות שונות עם טיטניום, דבר היוצר שתל מתכתי חזק במיוחד.
פרופסור שוודי בשם ברנמרק קבע פריצת דרך בכך שגילה כי ברגע שהחומר טיטניום עובר תהליך של חיבור לעצם – או בשפה המקצועית, "אוסטאואינטגרציה"- בכך שתאי הגוף מייצרים עצם, נצמדים אל הטיטניום וגורמים ליצירת עצם חדשה, ניתן ליצור קליטת שתל באזור ההשתלה. כאשר נוצר החיבור בין הטיטניום לעצם, נוצר בעצם בסיס אליו תחובר השן התותבת.
בעת בחירה בטיפול השתלת השיניים, יש לדון עם רופא בעניין ולברר את כל הפרטים הנוגעים למקרה שלך ספציפית, כמובן שהטיפול משתנה מאדם לאדם. המטופל חייב להיות שותף בכל התהליך, מתחילתו ועד סופו בעודו מודע לכל היתרונות והחסרונות של הטיפול.
השתלת השיניים ידועה כטיפול שהסיכונים הכרוכים בו שואפים לאפס, אך לעיתים ישנם מצבים סבוכים בהם יש לשקול האם לבצע השתלה או לא, במקרה כזה הרופא המנתח והרופא המשקם יעלו אפשרויות שונות לטיפול השתלת שיניים ועל המטופל להיות שותף מלא בקבלת כל ההחלטות בטיפול.
כמו כן, ישנם מקרים המסכנים קליטה תקינה של ההשתלה, כגון סכרת לא מאוזנת, עישון וכדומה.השתלת השיניים יכולה להתבצע כמעט בכל אחד מאיתנו, נדיר וניתקל במקרה בו לא ניתן לבצע השתלה. כמו כן, השתלת השיניים יכולה להתבצע בכל גיל בלי יוצא מהכלל. נדירים הם המקרים בהם לא ניתן לבצע השתלות מסיבות רפואיות.
באם נשווה את השתלת השיניים לקדיחת חור בקיר, נוכל לראות כי בעצם שברצוננו לתלות דבר מה על הקיר, ראשית נקדח בקיר ונגרום לחור שלתוכו נכניס דיבל. לתוך הדיבל נכניס את הבורג שעליו נתלה את שרצינו. כך גם בהשתלת השיניים- כאשר אנו רוצים לבצע טיפול זה, ראשית נבצע מעין קדיחה בעצם השן, לתוכה נכניס את השתל התומך בתותבת שברצוננו להרכיב בפה (אם על ידי הברגתה, אם על ידי הדבקתה).
מלבד העצמת האסטתיקה הנלווית להשתלת השיניים, ישנם יתרונות רבים לטיפול, בין אם הם בפן הקוסמטי, הפסיכולוגי או השמירה על הגיינת הפה ובריאותו. חוסר בשיניים משפיע רבות על יכולת התפקוד ובד בבד על יכולת האכילה ולעיסה ועל הדיבור התקין.
יתרה מכך, מחקרים הוכיחו כי לאחר השתלת השיניים יכולת הלעיסה מתגברת בצורה משמעותית ואף יותר מיכולת הלעיסה בשיניים טבעיות. כמו כן, ידוע כי מראה חיצוני משפיע רבות על ההערכה העצמית שלנו, כך על ידי השתלת השיניים המטופל מרגיש טוב יותר לגבי הופעתו החיצונית ותחושות שליליות שהיו בעבר בעקבעות חוסר בשיניים נעלם כליל.
המדריך נכתב באדיבות פורטל טיפולי השיניים DentalGuide.co.il
לעוד מידע על שיניים: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%9F